LetselschadeSlachtoffer.nl

Stel dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval of een ander ongeval. Tijdens het ongeval bent u gevallen en u heeft hierdoor letsel opgelopen door toedoen van een ander. Tijdens een val of botsing kunt u allerlei vormen van letsel oplopen, zoals botbreuken, blauwe plekken en kneuzingen. U kunt vrij snel een kneuzing oplopen. Het is mogelijk dat u hierdoor schade ondervindt. Wanneer u te maken krijgt met letselschade, heeft u daarom recht op een schadevergoeding.

Wat is de definitie van een kneuzing?

U heeft uw arm, enkel of voet gekneusd tijdens een ongeval. Als u een kneuzing heeft opgelopen, betekent dat dat uw onderhuidse weefsel beschadigd is geraakt. Dit letsel kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat u:

 • bekneld bent geraakt tussen twee objecten;
 • in botsing bent gekomen met een voertuig of;
 • ergens vanaf bent gevallen.

Wanneer uw onderhuidse weefsel beschadigd raakt, komt er een zwelling op de gekneusde plek. Uw bloedvaatjes raken ook beschadigd doordat door de impact van de beknelling of klap uw huid en uw onderhuidse weefsel worden samengeperst. U zult daarom tevens een bloeduitstorting (blauwe plek) op de plek van de zwelling zien.[1]

Hoe herkent u een kneuzing?

Een gekneusd lichaamsdeel kunt u dus meestal herkennen aan de pijnlijke en opgezwollen plek. Tevens:

 • voelt het gebied rondom het gekneusde lichaamsdeel pijnlijk aan;
 • wordt de pijn erger als u het gekneusde lichaamsdeel beweegt of als u er druk op uitoefent;
 • is het gekneusde lichaamsdeel warmer dan de rest van uw lichaam;
 • wordt het gekneusde lichaamsdeel en het gebied eromheen rood van kleur en;
 • ontstaat er een bloeduitstorting (blauwe plek) op en rondom het gekneusde lichaamsdeel.[2]

Hoelang duurt het voordat u genezen bent van een kneuzing?

Als u een kneuzing heeft opgelopen, wilt u graag weten hoelang het duurt voordat u weer genezen bent. Dit type letsel verdwijnt vanzelf weer, maar hoelang dit duurt verschilt per slachtoffer en soort kneuzing. Verschillende factoren spelen daarbij een rol, waaronder:

 • welk lichaamsdeel u gekneusd heeft;
 • of u een lichte of zware kneuzing heeft opgelopen;
 • welke leeftijd u heeft (over het algemeen geldt: hoe jonger je bent, hoe sneller je geneest) en;
 • hoe het met uw algemene conditie is gesteld.[3]

Over het algemeen hoeft een lichte kneuzing niet behandeld te worden. Dit soort kneuzingen zullen meestal binnen drie weken vanzelf weer verdwijnen. Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen. En dan heeft uw letsel een andere behandeling nodig.

Wat kunt u zelf doen bij een kneuzing?

Als u een gekneusd lichaamsdeel heeft, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om de pijn en zwelling te verminderen:

 1. Houd het gekneusde lichaamsdeel omhoog.
 2. Koel het gekneusde lichaamsdeel minstens tien en maximaal vijftien minuten. Dit kunt u doen door het desbetreffende lichaamsdeel onder lauw/koud stromend water te houden. Of door een icepack in een handdoek te wikkelen en deze op het gekneusde lichaamsdeel te plaatsen. Leg het icepack nooit zonder handdoek op de gekneusde lichaamsdeel. Als u dat doet kan er bevriezing optreden.
 3. Leg een drukverband aan op het gekneusde lichaamsdeel.
 4. Geef de pijnlijke plek rust, maar niet teveel. Het is erg belangrijk om in beweging te blijven.[4]

Kneuzing door een ongeval

Als u een gekneusd lichaamsdeel heeft opgelopen als gevolg van een ongeval, waarvoor een ander aansprakelijk was, dan kunt u de letselschade die u hierbij oploopt claimen bij de tegenpartij.

Bronnen:

[1] https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/kneuzing/item32748

[2] https://www.heltiq.nl/kneuzingen

[3] http://www.weleda.nl/advies-bij/zelfzorg/kneuzing

[4] http://www.weleda.nl/advies-bij/zelfzorg/kneuzing

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.