LetselschadeSlachtoffer.nl

LetselschadeSlachtoffer.nl

De meest voorkomende voorbeelden van smartengeld

Zodra het woord smartengeld genoemd wordt hebben veel mensen het idee dat hier de totale letselschade mee bedoelt wordt. Op zich is dit een vrij logische gedachte maar klopt dit niet helemaal.

Smartengeld is een aparte schadevergoeding voor de pijn of het leed dat iemand anders u heeft aangedaan. Kort samengevat betekent smartengeld:

Een geldelijke vergoeding van toegebrachte immateriële schade.

Bijvoorbeeld bij geestelijk of lichamelijk letsel. Het is een schadevergoeding van niet in geld uit te drukken schade. Soms denken letselschadeslachtoffers dat zij alleen recht hebben op smartengeld bij (ernstige) psychische schade. Dat is echter een misverstand. Smartengeld is een vergoeding voor de gederfde levensvreugde. Daar heeft u dus al snel recht op wanneer u een ongeval heeft gehad.

Wanneer u door bovenstaande of andere ongevallen letselschade oploopt, bent u vaak een tijdje uit de running:

 • U moet naar het ziekenhuis.
 • U kunt niet alles doen op vakantie.
 • U stelt sociale activiteiten uit.
 • Wellicht heeft u een litteken
 • Of kunt u uw eigen werk niet meer doen.

Allemaal zaken die van invloed zijn op het berekenen van het smartengeld. Wilt u dat wij u helpen bij het claimen van uw recht op smartengeld? Neem vandaag nog contact met ons op en onze experts wijzen u de weg.

Er zijn veel voorbeelden van smartengeld

Er zijn genoeg voorbeelden waarin smartengeld wordt uitgekeerd. Hieronder hebben we enkele voorbeelden op een rij gezet.

Gebeten door een hond

Als u gebeten bent door een hond heeft u daar verwondingen door opgelopen. Om deze verwondingen te behandelen maakt u (medische) kosten en kunt u wellicht een tijdje niet werken waardoor u inkomsten misloopt. Dat betekent dat u recht heeft op smartengeld.

Heeft u een litteken opgelopen door de hondenbeet? Dan wordt het smartengeld nog hoger. En een blijvend litteken in het gezicht weegt dan weer zwaarder mee dan een litteken op uw been. Maar wanneer een wond snel geneest, is het smartengeld bedrag weer lager. De hoogte van het smartengeld hangt dus van veel factoren af.

Voorbeelden:

 • Vrouw van in de twintig werd gebeten door een hond in haar been: € 4.000 smartengeld. Het slachtoffer heeft zich gedurende lange tijd niet kunnen bewegen.
 • Meisje van nog geen tien jaar wordt gebeten in haar gezicht. De wond geneest goed: € 1.250 smartengeld.

Mishandeling

Naar aanleiding van een mishandeling kan letselschade worden opgelopen zowel fysiek als psychologisch. Dit betekent dat ook in dit geval verschillende kosten worden gemaakt. Te denken valt onder andere aan medische kosten voor operatieve ingrepen, fysiotherapie voor lichamelijk herstel en psychologische hulp.

Ook in dit voorbeeld heeft u recht op smartengeld. Er is u namelijk leed aan gedaan waar u pijn, verdriet en emotionele schade aan ondervindt.

Voorbeelden:

 • Door mishandeling loopt het slachtoffer een posttraumatische stressstoornis op en letsel aan arm en nek: € 5.000 smartengeld.
 • Een man wordt geslagen door een boze klant waardoor hij zijn kaak breekt: € 1.500 smartengeld.

De juiste expert op de juiste zaak!

Wij zijn een onafhankelijk letselschadekantoor dat veel personen op het gebied van letselschade hulp kan bieden. Het is onze kracht om de juiste experts aan uw zaak te laten werken. Onze experts werken geheel kosteloos en dienen altijd uw belang namelijk een maximaal haalbare schadevergoeding.

 • Neem contact met ons op. Wij regelen het voor u.
 • U bent gegarandeerd van deskundige en snelle hulp.
 • Als onafhankelijk platform brengen wij geen kosten in rekening.

Recht op smartengeld?

Heeft u recht op smartengeld? Dan adviseren wij u om direct contact met ons op te nemen. Wij zorgen ervoor dat u snel kosteloos geholpen wordt door de juiste expert.

Bron voorbeelden: ANWB Smartengeldgids

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.