LetselschadeSlachtoffer.nl

U raakt betrokken bij een verkeersongeval of een ander ongeval. Tijdens het ongeval heeft u zich gestoten of heeft u zich op een andere wijze bezeerd. Als gevolg hiervan heeft u een pijnlijke blauwe plek opgelopen, ook wel ecchymose genoemd. Een blauwe plek kan al snel ontstaan en komt dan ook vaak voor. Daarnaast kan een blauwe plek soms behoorlijk pijn doen. Meestal verkleurt en verdwijnt de blauwe plek binnen enkele dagen. Het is wel goed mogelijk dat u door de blauwe plek schade ondervindt. Wanneer u te maken krijgt met letselschade, kunt u de persoon die aansprakelijk is voor uw schade aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen.

Wat is ecchymose?

Ecchymose is de medische term voor een blauwe plek die groter is dan één centimeter. Deze plek ontstaat als gevolg van een onderhuidse bloeduitstorting die op de huid of de slijmvliezen tot uiting komt.[1] Deze bloeduitstorting leidt vervolgens tot een blauwe plek als gevolg van een beschadiging van fijne bloedvaatjes onder de huid nadat u bent gevallen of u zich heeft gestoten. Uw huid kleurt dus blauw omdat het bloed buiten de bloedvaten is getreden en het bloed zich verspreid in de omgevende weefsels.

Hoe kunt u ecchymose herkennen?

U kunt ecchymose gemakkelijk met het blote oog herkennen. Deze blauwe plekken hoeven niet onderzocht te worden als ze het gevolg zijn van bijvoorbeeld een val of als ze van geringe omvang zijn. Oudere mensen hebben meer kans op ecchymose omdat de huid met de jaren dunner wordt. Bovendien wordt ook het beschermend vetweefsel, wat de bloedvaatjes moet beschermen, met de jaren minder. Een klein bloedvaatje kan door deze lichamelijke veranderingen sneller springen.[2]

Ecchymose kunt u onder meer herkennen aan een:

  • Blauwe plek die begrensd is
  • Vaak pijnlijk plek als erop gedrukt wordt
  • Verandering van kleur

Hoe geneest een blauwe plek?

De meeste blauwe plekken die u tijdens een ongeval heeft opgelopen, verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot enkele weken vanzelf en hoeven dus niet behandeld te worden. Tijdens het genezingsproces zal de blauwe plek van kleur veranderen. Direct na het ongeval zal de plek aanvankelijk blauw zijn en in de loop van de tijd verandert de plek van blauw/rood geleidelijk naar een groene en later een gele kleur. Aan het kleurverloop is vaak te zien hoeveel bloed er uit de bloedvaatjes is gelekt. Als de blauwe plek alle kleuren van de regenboog vertoont, is er meer bloed gelekt dan als de plek ‘slechts’ blauw is en daarna geel wordt. Het kleurverloop ontstaat doordat het lichaam het gelekte bloed aan het opruimen is. Uiteindelijk zal de verkleuring wegtrekken en verdwijnt de plek.[3]

Wat kunt u zelf doen?

Blauwe plekken gaan vanzelf over en hoeven in de meeste gevallen niet behandeld te worden. Indien u toch zelf wat wilt doen tegen de blauwe plek dan kunt u het best zo snel mogelijk na het ontstaan van de blauwe plek, de plek koelen door gebruik te maken van een icepack of koud stromend water. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken. En de vernauwing van de bloedvaten zorgt er weer voor dat het bloed minder snel kan stromen. Met als eindresultaat: een minder grote bloeduitstorting. Tevens verzacht u de pijn en vermindert u de roodheid van de plek door er zo snel mogelijk ijs op te leggen.[4] Indien de blauwe plek niet weggaat of erg pijnlijk is, of er treedt zwelling op de plaats van de blauwe plek, dan is het verstandig om een arts raadplegen.

Bronnen:

[1] http://www.gezondheid.me/Ziekten-Voorwaard/1003189974.html

[2] https://www.gezondheidenwetenschap.be/socmut/blauwe-plekken

[3] http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/102920-genezing-van-een-blauwe-plek.html

[4] https://www.gezondheidsnet.nl/ehbo/weg-met-blauwe-plekken

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.