LetselschadeSlachtoffer.nl

LetselschadeSlachtoffer.nl

Immateriële schade en schadevergoeding: smartengeld

We kunnen een onderscheid maken tussen materiële schade and immateriële schade. Materiële schade is schade die direct in een bedrag is uit te drukken bijvoorbeeld medische kosten of reiskosten.

Immateriële schade is (globaal genomen) emotionele schade. Een schadevergoeding voor emotionele schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

In het Nederlands recht kan immateriële schade op grond van artikel 6:106 BW uitsluitend worden verhaald op de volgende gronden:

 • Als emotionele of psychische schade is toegebracht.
 • Als je in je eer of goede naam wordt aangetast.
 • Als er sprake is van aantasting van de nagedachtenis van een familielid.

Enkele voorbeelden van immateriële schade

Er zijn talloze voorbeelden te bedenken van immateriële schade. Kenmerkend voor immateriële schade is dat het langdurig van aard is. Fysiek letsel kan soms volledig herstellen binnen een bepaalde tijd, emotionele schade is vaak lastiger te ‘helen’.

 • U kunt niet alles meer doen zoals voorheen, bijvoorbeeld uw favoriete instrument bespelen of sport uitoefenen.
 • U heeft littekens waarmee u elke dag wordt geconfronteerd.
 • Trauma’s of andere psychische klachten.
 • Verdriet of eenzaamheid naar aanleiding van het ongeval.

Aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen

Als u zich herkent in een of meerdere van bovenstaande voorbeelden dan kunt u een schadevergoeding eisen bij de ‘tegenpartij’. Dit moet u altijd doen in samenwerking met een gekwalificeerde jurist. Alleen de juistejurist kan namelijk zorgen dat u daadwerkelijk een schadevergoeding gaat ontvangen.

Vooral omdat het gaat over emotionele schade welke niet eenvoudig in woorden is uit te drukken. U heeft daarom een jurist nodig die de juiste woorden voor u kan vinden. 

Welke andere redenen zijn er om de juiste jurist te kiezen:

 • De juiste jurist kan efficiënter werken waardoor u eerder de schadevergoeding krijgt.
 • De juiste jurist werkt altijd kosteloos voor u.
 • Alleen de juiste jurist zorgt voor een volledige schadevergoeding.

Wij helpen u gratis bij het vinden van de juiste jurist

Het is ons doel om slachtoffers of materiële of immateriële schade te helpen bij het vinden van de juiste jurist. Een jurist die voor u klaarstaat, een jurist die niet aan u probeert te verdienen.

 • Neem contact met ons op. Wij regelen het voor u.
 • Onze juristen zijn gespecialiseerd
 • Als onafhankelijk letselschadekantoor brengen wij geen kosten in rekening.

Wat is de hoogte van de schadevergoeding?

De hoogte van de immateriële schade is in Nederland vaak symbolisch, hoge bedragen zoals in Amerika zijn hier niet aan de orde. De hoogte wordt bepaald door te kijken naar andere zaken die gelijk zijn aan die van u.

Hier vindt u een aantal voorbeelden van smartengeld bij letselschade.

Immateriële schade: een claim indienen

Emotionele schade verandert uw leven. Dat begrijpen wij. Daarom zullen we snel handelen en op korte termijn ervoor zorgen dat u de juiste jurist krijgt toegewezen. Dat is het doel van ons kantoor.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij zorgen dat u een maximale schadevergoeding krijgt door kosteloos de juiste jurist in te schakelen.

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.