LetselschadeSlachtoffer.nl

 Wanneer u het slechtoffer bent geworden van een ongeval en letsel hebt opgelopen dan kunt u denken aan verschillend soort letsel. Naast letsel kunt u ook te maken krijgen met een contusie. Een contusie is de medische term voor kneuzing, bijvoorbeeld door een val of als het betreffende lichaamsdeel ergens tegenaan wordt gestoten of geslagen. Bij een contusie is sprake van een beschadiging van uw onderhuidse weefsel. Een voorbeeld van onderhuids weefsel is een spier.

Bij een contusie wordt zoals eerder vermeld het onderhuidse weefsel beschadigd. Daardoor en door een eventuele zwelling en samendrukking van de huid en het weefsel daaronder, kunnen bloedvaten beschadigd raken. Hierdoor kan een bloeduitstorting of blauwe plek ontstaan. In principe kan een kneuzing overal op het lichaam ontstaan.

Hoe is een contusie te herkennen?

  • U hebt pijn op de plaats van de kneuzing 
  • De plek van de kneuzing kan opzwellen 
  • U ziet een blauwe plek of bloeduitstorting 

Een contusie kunt u meestal herkennen aan de pijn. De plek van de kneuzing en rondom de kneuzing voelt pijnlijk aan. Wanneer u de getroffen plek beweegt of hier druk uitoefent wordt de pijn erger. De plek van de kneuzing kan opzwellen en rood worden, en voelt warm aan. Wellicht krijgt u een bloeduitstorting of blauwe plek op de plaats van de kneuzing. Dit komt doordat sprake is van een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt.  

Duur van een contusie

Hoe lang een contusie duurt voordat het is genezen is afhankelijk van de soort kneuzing, de ernst en welk deel van het lichaam het betreft. Een gekneusde teen herstelt meestal sneller dan een groter lichaamsdeel, zoals een heup. Daarnaast is uw conditie van belang. Iemand die jong is heeft minder lang last van de kneuzing dan een ouder persoon. Over het algemeen hoeft een lichte contusie niet behandeld te worden. Deze klachten zullen meestal binnen drie weken verdwijnen. Een zware contusie duurt over het algemeen langer en is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer last heeft of het betreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen is het raadzaam om een arts te raadplegen. De opgesomde symptomen kunt u namelijk ook krijgen bij een botbreuk. U heeft dan een andere behandeling nodig.

Wat kunt u zelf doen bij een contusie?

Bij het behandelen van een contusie zijn een aantal stappen die u zelf kunt doorlopen zodat de kneuzing goed geneest. 

  • Houdt het gekneusde lichaamsdeel omhoog. Op deze manier stroomt het bloed terug naar het lichaam en hebt u minder last van pijn en zwelling; 
  • Koel de pijnlijke plek minstens tien en maximaal twintig minuten bijvoorbeeld door middel van een icepack. Gebruik wel altijd een droge doek tussen de icepack en de pijnlijke plek. Door het koelen neemt de zwelling af; 
  • Breng drukverband op het gekneusde lichaamsdeel aan. Hierdoor kan de pijn afnemen;
  • Geef de pijnlijke plek rust, maar niet teveel. Blijven bewegen is belangrijk.   

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.