Wie is er verantwoordelijk voor een medische fout?

We kunnen onderscheid maken tussen medische fouten en medische risico’s. Tijdens een operatie of behandeling is er altijd een bepaald risico dat het anders kan lopen dan verwacht. Een arts of ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de ‘normale’ risico’s tijdens een operatie. Dit worden complicaties genoemd. Soms is er echter sprake van medische aansprakelijkheid.

Wat exact ‘normale’ risico’s zijn is moeilijk definieerbaar en hierover kan gediscussieerd worden. De rechter zal altijd kijken of er sprake is geweest van een verwijtbare beroepsfout of niet. De rechter beslist of de arts zorgvuldig en bekwaam heeft gehandeld. De rechter beslist uiteindelijk over medische aansprakelijkheid. Het overgrote deel van de medische fouten wordt echter buitengerechtelijk opgelost. Dat betekent dat een jurist discussie voert met de verzekeraar over de medische aansprakelijkheid en de schadevergoeding.

Als er sprake is van een verwijtbare beroepsfout dan heeft u recht op een schadevergoeding.

Aan u is de taak om te bewijzen dat er sprake is van een medische fout. Dit kan een lastige opgave voor u zijn, vooral omdat u in eerste instantie al slachtoffer bent. Daarom is het belangrijk dat u snel met de juistespecialist om tafel gaat.

Samen met een juridisch specialist kunt u vervolgens gaan kijken of er in uw zaak sprake is van een medische fout of van een medisch risico. Het is heel belangrijk om de juiste specialist te kiezen, omdat het vaak gaat om de details in een zaak. Ook dient het kantoor waarmee u in zee gaat, te beschikken over ervaren medisch adviseurs.

In sommige gevallen ligt de bewijslast bij de arts

Als de arts een slordig dossier heeft bijgehouden -er ontbreken bijvoorbeeld gegevens- dan kan het zijn dat dit wordt gezien als bewijs dat de arts een medische fout heeft gemaakt. De arts moet dan bewijzen dat dit niet het geval. Goede dossiervorming is dan ook belangrijk bij het bepalen van de medische aansprakelijkheid.

De arts is verplicht om u volledige inzage te geven in het dossier

Het vinden van de juiste specialist doen wij gratis en snel

Omdat wij hulp bieden aan letselschadeslachtoffers zoals u, is het ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen met letselschade (door bijvoorbeeld medische fouten) de juiste specialist krijgt toegewezen. Onze letselschadespecialisten werken geheel gratis en snel. In het geval van een medische fout is er echter één maar: Het medisch haalbaarheidsonderzoek dat noodzakelijk is voor de jurist om te bepalen of de arts een fout heeft gemaakt is helaas niet gratis. De medisch adviseur die dat onderzoek uitvoert kan dit niet gratis doen. Bel ons op om hierover meer te weten te komen en hoe hoog deze kosten in uw gevallen zullen zijn.

  • Neem contact met ons op. Wij regelen het voor u.
  • U krijgt direct een jurist toegewezen.
  • Onze juristen zelf brengen geen kosten in rekening.
  • Meestal dient u wél zelf het medisch haalbaarheidsonderzoek te betalen.

Een verplicht medisch haalbaarheidsonderzoek?

Of iets een medische fout is of medisch risico, is zoals gezegd soms lastig te bepalen. Daarom wordt er vaak eerst een medisch haalbaarheidsonderzoek gedaan.

De kosten van het haalbaarheidsonderzoek dient u vaak zelf te voldoen. Deze kosten krijgt u echter wel terug als medische aansprakelijkheid wordt vastgesteld. Uw jurist kan u informeren over de kosten van dit medische haalbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek wordt namelijk uitgevoerd door een medisch adviseur. Onze juristen werken samen met deskundige medisch adviseurs.

Samen kunnen we snel de medische aansprakelijkheid bepalen

Een medische fout kan grote impact hebben op uw leven. Als slachtoffer zult u gecompenseerd moeten worden. Wij brengen u daarom in contact met de juiste specialist.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij zorgen dat u een maximale schadevergoeding krijgt door kosteloos de juiste jurist in te schakelen.

Diensten

Diensten

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Voor slachtoffers van letselschade en voor letselschadeprofessionals die behoefte hebben aan objectieve informatie over letselschade.

Kennis

Kennis

LetselschadeSlachtoffer.nl biedt met haar website de laatste stand van zaken op het gebied van Jurisprudentie en legt via Wikipedia de termen uit die bij letselschade worden gebruikt.

Hulp

Hulp

Heeft u zelf een ongeval met letsel meegemaakt en wenst u professionele en kosteloze hulp van ervaren letselschadejuristen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.